- Brokuły, jarmuż i szpinak – ponieważ obniżają ryzyko nowotworów
- Buraki – pisaliśmy o ich właściwościach szerzej już wcześniej (mają właściwości przeciwzapalne, ponieważ zawierają dużo kwasu foliowego, betainy i manganu Buraki są uznane w profilaktyce różnych rodzajów nowotworów np. jelita grubego).
- Czosnek i warzywa cebulowe – uodparniają i usuwają toksyny z organizmu.
- Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, propolis – posiadają silne właściwości antybakteryjne, wspierają pomagają w powrocie do zdrowia, przeciwdziałają procesom starzenia.
- Orzechy włoskie – doskonałe źródło błonnika, magnezu, witamin z grupy B i E (antyoksydanty) oraz kwasów omega.
- Przyprawy (np. goździki, imbir, oregano, pieprz cayenne,, szałwia, ziele angielskie). Przedewszystkim mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Są bogate w odmładzające antyoksydanty oraz chronią przed chorobami serca i nowotworami. Ostry pieprz (np. cayenne) zawiera kapsaicynę, która wspomaga przemianę materii.
- Soja i inne nasiona roślin strączkowych – stanowią doskonałe źródło wartościowych białek roślinnych, są przydatne w profilaktyce otyłości i cukrzycy.
- Sok z brzozy – wraca jako nowość, a był napojem naszych przodków. Obfituje w mikroelementy (zwłaszcza elektrolity potasu i wapnia) i witaminę C.
- Sok z rokitnika- obfituje w łatwo przyswajalnąj witaminę C – nawet gdy jest pasteryzowany, podnosi odporność oraz łagodzi skutki stresu.
- Żurawina – ma wlaściwości podobne do jagód Goji, jest bogatym źródłem witaminy A i C oraz błonnika, a także antyoksydantów stosuje się ją często w profilektyce zapalenia dróg moczowych.
Co warto jeść? Specjlanie dla Was lista dostępnych w Polsce SUPERFOODS:)

Generalnie ok. Tylko do tej soi mam negatywne podejście, za dużo tam substancji o negatywnym wpływie na zdrowie.
PolubieniePolubienie
no niestety jest mocno modyfikowana
PolubieniePolubienie