cukier

Uzależnienie od cukru to plaga naszych czasów, czy wiesz, że uzależnia tak silnie bo aktywuje w mózgu te same obszary co kokaina?

Dorosły człowiek potrzebuje go tylko 5 gram na dobę, ale wszyscy dobrze wiemy jak wiele spożywamy go, nie kontrolując diety czy wagi. Jego nadmiar nie ma żadnych pozytywnych aspektów.. Lista negatywnych sktutków jest za to bardzo długa, nadmierna ilość spożywanego cukru może odpowiadać za wiele poważnych chorób, włącznie z chorobami serca, cukrzycą, przyczyniać się do insulinoopornośći, zespołami metabolicznymi, stłuszczenia wątroby i wielu innych.Znalezione obrazy dla zapytania cukier

Najwięcej cukru spożywamy  w produktach przetworzonych, z czego czasami nie zdajemy sobie nawet sprawy.

 

Pod czym kryje się cukier:

  • glukoza
  • sacharoza (tradycyjny cukier stołowy, słada się w 50 % z glukozy i 50 % z fruktozy. spotkamy go w:  przetworzonym mięsie, ketchupie, słodyczach, drożdżówkach, napojach gazowanych, sokach owocowych
  • fruktoza (cukier w owocach)
  • laktoza (cukier mleczny)
  • syrop glukozowo – fruktozowy, w tej formie jest wyjąkowo szkodliwy (napoje gazowane, chleb, ciastka, lody. batoniki)
  • syrop z agawy,
  • syrop klonowy,
  • cukier kokosowy,
  • miód
  • cukier buraczany,
  • melasa,
  • brązowy cukier,
  • syrop maślany,
  • karmel,
  • cukier trzcinowy,
  • kryształki soku trzcinowego,
  • syrop karobowy,
  • cukier puder,
  • cukier rafinowany,
  • Znalezione obrazy dla zapytania cukiercukier winogronowy,
  • cukier daktylowy,
  • turbinado,
  • demerara,
  • caster,
  • syrop sorghum,
  • sucanat,
  • cukier panela,
  • cukier inwertowany,
  • dekstryna,
  • maltodekstryna,
  • syrop kukurydziany,
  • słód jęczmienny,
  • dekstroza,

Macie jakieś sposoby i rady na uwolnienie się od białego szaleństwa??

Reklamy

Autor: efibblog

Całe moje życie to sport, pasja od dziecka, która zamieniła się w zawód :) Robię to co umiem najlepiej, organizuję kursy dla pasjonatów różnych dziedzin sportu, przekazując swoją wiedzę i doświadczenie. Skupiamy sie na praktycznym podejściu, ciągłym doskonaleniu, aktulizacji wiedzy i wyjściu na przeciw oczekiwaniom naszych efibowiczów :) Zapraszam na www.efib.pl :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s